Megkezdődött a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Megkezdődött a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat

Kezdetét vette tegnap a XIX. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat, amelynek idei műsora a tordai színjátszás jubileuma jegyében zajlik.

A rendezvényt Hajnal Jenő, a MNT elnöke nyitotta meg. A megnyitó vendégei között volt Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja.

A Művelődési Otthon előcsarnokában megnyílt A tordai színjátszás száz éve című fényképkiállítás, az ünnepi műsor kezdetén pedig az egykori amatőr színjátszók léptek újra a közönség elé.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „A falu teljes magyarsága és a teljes közössége azt gondolja, hogy a művelődés, a közösségi élet, az a megtartó erő. És a fiatalokat továbbra is meg tudják győzni erről, továbbra is ösztönözni tudják. Ez tényleg csak azt jelentheti, hogy ez az erő, ami 1920-ban itt a tordai közösség, akkori fontos közösségi térből, a kocsmából elindult, az a mai napon itt érezhető, él.”

A gazdag tordai színjátszásra való emlékezés kezdeményezői titkon abban reménykednek, hogy elődeik példáját megismerve majd lesznek olyan fiatalok, akik esetleg visszahozzák a faluba ezt a hagyományt.

Matyis József, egykori színjátszó, Torda: „Akkor még telt ház volt. Azért, mert annak idején a falu még háromezres volt. Most már sajnos nem vagyunk csak nyolcszázan. Azt nem lehet elvárni most egy színdarabtól, hogy talán majd hétszer telt ház lesz. Nem lesz telt ház. Ha lenne egy színdarab. De sajnos még színdarab sincs.”

Mint ahogy a megnyitót is elhangzott, a kultúra és a hagyományok megőrzése a szórványmagyarság megmaradásának fontos pillére.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Torda mindig azért maradhatott meg, azért tudta megőrizni, mindazt, ami alapján úgy hívjuk ezeket az embereket itt a bánsági tájon, hogy példaértékűek, kitartóak, közösséget tudnak építeni, ez a közösség ki tud bővülni. Hiszen a három Torda találkozóját is őrzik. És hónapokon át a kultúra, az építkezés eseményei kerülnek előtérbe.”

Amikor a tordaiak útra indították a rendezvényüket, nem gondolták, hogy majd a környék magyarságának fontos eseményévé válik. Így lesz az idén is: a következő két hónapban színelőadások, zenei estek, könyvbemutatók, szakelőadások váltják majd egymást. A három Kárpát-medencei Torda nevet viselő települések műkedvelőinek a találkozóját március 21-én tartják meg.

Dobai János, elnök, Torda HK: „A közönség az mindig kitart velünk, és ez biztat bennünket arra, hogy újra és újra ezt megszervezzük. Mert, hogyha nincs kinek szervezni, akkor az egésznek nincs értelme megszervezni. De annak ellenére, hogy fogyunk, mindig kevesebben vagyunk, azért még van mindig egy kitartó, összetartó közösség, aki rendszeresen itt van velünk hétről hétre.”

A megnyitón műsorában felléptek a helybeli Petőfi Sándor ME néptáncosai és citerásai, a törökbecsei Csalogató néptánccsoport, az újvidéki Európa kollégium néptánccsoportja, az erdélyi Mezőbergenye Kincsásók néptánccsoportja és a Fokos zenekar.

Forrás: Pannon RTV