„A prioritások felállítása a legfontosabb” | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

„A prioritások felállítása a legfontosabb”

A Szabadkai Városi Könyvtár városunk kulturális életének egyik fő pillére – mondta Maglai Jenő, Szabadka polgármestere

Lapunknak nemrég Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója számolt be a könyvtár pénzügyi támogatásával kapcsolatban, majd pedig Lovas Ildikót, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagját szólaltattuk meg ez ügyben. Ezúttal Maglai Jenő, Szabadka polgármestere nyilatkozott a Szabadkai Városi Könyvtár támogatását illetően:

– Az elmúlt évek hozományaként bevételi oldalról komoly kiesés van. Viszont sikerült ezeket a kieséseket egy szinten tartani, olyan formában, hogy a saját bevételeinket növelhettük. Ugyanakkor a kultúrára vonatkozóan is el kellene dönteni, hogy mik a prioritások. Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy Szabadka művelődési életének gerincét a Szabadkai Városi Könyvtár, a Szabadkai Városi Múzeum és a Népszínház képezik. Közben azzal is szembesülnünk kell, hogy az önkormányzat sok más intézményt is támogat, amelyek szintén a kultúra területén működnek, ezenkívül pedig több fesztivált és egyesületet is felkarolt. Remélem, hogy ebben az évben elkészül a kulturális stratégia, ami alapján meghatározzuk, hogy mik a prioritások, mit kell hathatósabban finanszírozni az önkormányzatnak, és mit kevésbé. Amit polgármesterként úgymond megörököltem, az még eléggé átláthatatlan – mondta, majd kitért a Szabadkai Városi Könyvtár támogatásának kérdésére.

– A Szabadkai Városi Könyvtárra vonatkozóan az önkormányzat 48 állandó munkaviszonyban levő dolgozó fizetését finanszírozza, valamint az intézmény pénzügyi költségeit, beleértve egyebek között a fűtést, a villanyszámlát, kisebb mértékben a tevékenységeket is. Egyelőre ezek a lehetőségek állnak az önkormányzat rendelkezésére, habár egyetértek azzal, hogy a könyvvásárlásra több pénz kellene. Az önkormányzatnak ezek a reális lehetőségei, ami összesen 45 817 000 dinár, ennyi vonatkozott a 2014-es évre. Ehhez még elő lett irányozva 572 000 dinár tartományi, valamint 578 000 és 273 000 dinár köztársasági pénzekből, valamint az önkormányzati költségvetési tartalékból 133 000 dinárt tettünk hozzá. Ezenkívül 45 000 + 70 000 dinár érkezett a tartományi kulturális titkárságtól is. Ugyancsak a múlt évre vonatkozóan további pénzösszeget irányoztunk elő különféle rendezvényekre is. Az önkormányzat részt vállalt abban is, hogy a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen autót vásároljon a könyvtár számára. Mindezt összeadva, az önkormányzat a 2014-es évben megközelítőleg 46 millió dinárt biztosított a Szabadkai Városi Könyvtár működésére. Úgy gondolom, hogy ez nem kevés. Korrektek voltunk abban is, hogy a nyugdíjba vonulók helyére új dolgozók érkezzenek, nem szorítottuk le a munkaerőszámot. Ami az idei évet illeti, intézményeink irányába nem csökkentettük a támogatási összegeket, nagyjából ugyanannyi maradt.

Mint már említettem, egyetértek azzal, hogy több pénz kellene könyvvásárlásra. Lehetséges, hogy az év végéig sor kerül költségvetés-módosításra, vagy pályázunk támogatásért. Egyelőre a legfontosabb dolgunk a kulturális életünkben meghatározni a prioritásokat. A Szabadkai Városi Könyvtár városunk kulturális életének egyik fő pillére. Annak híve vagyok, hogy kiemelten támogassuk a Szabadkai Városi Múzeumot, a Népszínházat és a Szabadkai Városi Könyvtárat, mert ezek az intézmények kellene, hogy képezzék a szabadkai kulturális élet gerincét, ha úgy tetszik, fő hordozói városunk művelődési életének. Problémát jelent ugyanakkor, amikor új egyesületek, fesztiválok jönnek létre, mert a költségvetési lehetőségek nem változnak. Nem engedhetjük meg azt sem, hogy a pénzelosztás a dolgozók bérének vagy az intézmények anyagi költségének kárára menjen. Szeretném viszont, hogy a könyvtárat nagyobb mértékben támogassa a tartomány és a köztársaság is. A könyvtárépülettel is foglalkoznunk kell, mert eléggé leromlott állapotban van – mondta a polgármester, majd a Szabadkai Városi Könyvtár 125 éves fennállásának megünnepléséről is szólt.

– Amikor az igazgató tavaly hozzánk fordult, nyitott voltam arra, hogy néhány kérdésben segítsünk a könyvtárnak. Úgy gondolom, hogy az önkormányzat erre idén is hajlandóságot mutat, hiszen tavaly is év közben támogattunk rendezvényeket, költségvetési tartalékpénzekből vagy más rendelkezésünkre álló összegekből. Ilyenformán is létezik nyitottság, ehhez persze az igazgató úrnak el kell jönnie, hogy megbeszéljük az esetleges problémákat. Ennek fényében léphetünk tovább. A kulturális tanácsadóm Ágoston Pribilla Valéria, aki a könyvtár igazgatóhelyettese volt, ennélfogva jól ismeri az intézmény helyzetét – fejtette ki, és szólt az MNT-vel folytatott együttműködésről is.

– Szerintem nagyon jó az együttműködésünk, akár a Szentháromság-szoborral és a Zsinagógával kapcsolatban is, ehhez nem fér kétség. Komoly projektumokat sikerült összeállítanunk és megvalósítanunk. Az önkormányzat nyitott lesz abban, hogy az MNT-vel további programokat valósítson meg – állítja Maglai Jenő.

Forrás: Magyar Szó