A külhoni magyar gyermekekért | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A külhoni magyar gyermekekért

Az új esztendő kezdetén a legtöbben visszagondolnak az előző évre, számot vetnek, értékelnek, mérlegelnek. A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2019. évet a külhoni magyar gyermekek évének jelölte meg. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár februárban bejelentette, hogy a tematikus évre egymilliárd forintot különítenek el, az összegnek a nyolcvan százalékát pályázatok útján osztják szét, a fennmaradó részből pedig különféle programokat szerveznek.

A márciusban meghirdetett felhívás alapján a Nemzetpolitikai Államtitkárság több mint hatszázmillió forinttal támogatta a külhoni magyar civil és egyházi szervezetek, valamint vállalkozások gyermekbarát tevékenységét.

A Magyar Kormány célja, hogy mindenféle nemzetmegtartó támogatással segítse, hogy minél többen szülőföldjükön boldoguljanak. Ezt szolgálták a  külhoni gyerekek évében kiosztott támogatások is. Ezeknek az egyike a babacsomag. 2018 január 1-jétől a határon túli családok számára is elérhetővé vált az anyasági támogatás és a  babakötvény. Tavaly, a tematikus évben  babcsomagot is kaptak azok a magyar családok, amelyek a Köldökzsinór programon keresztül igényelték az anyasági támogatást.  A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői több mint 800 babacsomagot adtak át a vajdasági szülőknek. A bacsomagok üzenete az volt, hogy a nemzet számára minden megszületett magyar gyermek számít, éljen az államhatárokon kívül vagy belül.

Az utóbbi három évben a délvidéki magyarság életének egyik legfontosabb anyaországi támogatása az óvodafejlesztési program volt. Ennek keretében Vajdaságban 80 játszóteret létesítettek, 64 település magyar tannyelvű óvodáinak udvarában, 130 óvodában pedig magyar mesesarkot alakítottak ki. Szórvány óvodai központok jöttek létre Nagykikindán, Nagybecskereken, Zomborban, Székelykevén és Törökbecsén. Maradékon június végén helyezték le a református templom kertjében a szórványóvoda alapkövét. Akkor Potápi Árpád János a következőket nyilatkozta a sajtónak: „1,3 milliárd forintot jelent Vajdaságban az óvodafejlesztési program, ebből pedig 80 millió forint fejlesztés lesz, amit a maradéki óvodára szánunk.” Várhatóan az idén elkészül a maradéki óvoda. A szabadkai magyar tannyelvű óvoda építése is a tervek között szerepel, amely a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar gyakorlóóvodájaként is szolgál majd.

Ha górcső alá vesszük, hogy milyen támogatást is kapnak a vajdasági magyar gyermekek, akkor megállapíthatjuk, hogy minden megszületett magyar gyermeknek – képletesen szólva – az anyaország fogja a kezét. Így például a budapesti Rákóczi Szövetség iskolaválasztási programjába a vajdasági magyar gyermekek is bekapcsolódtak. Az óvodások először mesekönyvet és csokoládét kaptak ajándékba a Rákóczi Szövetségtől, majd júniusban, miután beiratkoztak magyar osztályba, iskolatáskát ajéndékoztak nekik. A Magyar Nemzeti Tanács az új tanév elején tanszercsomagot osztott ki a több mint 1400 magyar elsősnek. Ezek a gyermekek november folyamán megkapták a Rákóczi Szövetség 10 000 forint értékű ösztöndíját is, ami az idén terjedt ki első ízben minden, első osztályba induló magyar gyermekre.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Honvédelmi Sportszövetségnek köszönhetően tíz vajdasági általános iskola vehetett részt a Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa elnevezésű versenyen. A júniusi budapesti döntőbe a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola és a zentai Stevan Sremac Általános Iskola csapata jutott be, amelyek közül a zentai diákok voltak a legeredményesebbek. A nemzeti összetartozás erősítésének egyik formája ez, mint ahogyan  a Rákóczi Szövetség táboraiban való részvétel, és a bajai anyanyelvi tábornak, illetve az összmagyar középiskolás tábornak is voltak vajdasági résztvevői.

Októberben a HelloWood Program keretében az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai magyarországi tanulókkal együtt barkácsoltak. Az összeállított bútorok az iskola könyvtárába kerültek, ahol egy tanulósarkot alakítottak ki.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2019-ben hatodik alkalommal hirdette meg a Miénk a város! elnevezésű programját. A játékban a vajdasági magyar gyermekek is sikeresen szerepeltek. Ezúttal ötven résztvevő nyert saját iskolájának százezer forint értékű Csodasarkot a Kárpát-medencében. Ebből 29 érkezett Vajdaságba, mégpedig 11 község 23 általános iskolájába és 3 óvodájába.

Mindeközben a Határtalanul program keretében, illetve a Rákóczi Szövetség nemzeti ünnepeinken szervezett utazási programjai által több száz délvidéki diák látogatott el az anyaországba vagy más, kisebbségben élő nemzetrészhez, sűrűbbre szőve ezzel a határok feletti nemzetegyesítés hálóját.

Forrás: Magyar Szó, 2019. január 6. 7.