Konduktív pedagógiával az idegrendszeri károsodás ellen | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Konduktív pedagógiával az idegrendszeri károsodás ellen

Negyedik éve tartanak ingyenes kurzusokat a Pető Intézet konduktorai Zentán – Újabb háromhetes foglalkozás kezdődött.

A Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájában kiemelt helyet foglal el a fejlesztőpedagógiai program. Ennek köszönhetően immár negyedik éve tartanak konduktív pedagógiai foglalkozásokat a központi idegrendszer károsodásával élők részére a budapesti Pető Intézet munkatársai.

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának a konduktorai 2014 óta szervezik meg tartományunkban azon egyének felmérését és szűrését, akiknek szerzett vagy veleszületett központi idegrendszeri sérülésük van – nyilatkozta napilapunknak Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. Elmondta, hogy az elmúlt négy évben Vajdaság szinte egész területét felkarolták a konduktorok, Szabadkán, Zentán, Zomborban, Nagybecskereken és Kishegyesen végeztek felméréseket és szűréseket, a résztvevők a későbbiekben bekapcsolódtak a kurzusokba, amelyeket az adott időszakban öt alkalommal szerveztek meg Zentán.

– A Pető-féle fejlesztőpedagógiai kurzus nagyon nagy űrt tölt be tartományunkban. Az elmúlt négy évben 150 érintett vett részt a felméréseken, a későbbiekben 130-an be is kapcsolódtak a kurzusba, ez is azt mutatja, hogy óriási szükség mutatkozik a képzésre. A most induló hatodik kurzus egyébként augusztus 10-éig tart.

Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke elmondta, hogy a résztvevők Parkinson-kórral, sclerosis multiplexszel, agyvérzés vagy oxigénhiányos állapot következményeivel élnek együtt.

– Egyre nagyobb az igény a kurzusokra, hiszen nagyon sokan vannak, akik Parkinson-kórtól vagy agyvérzés utáni állapottól szenvednek. A szerbiai rehabilitációs rendszer az egészségügy köré épül, ezért is tartottuk fontosnak, hogy a Pető Intézet konduktív pedagógiai módszereit elhozzuk, és elérhetővé tegyük a vajdaságiak számára. A konduktív pedagógiai megközelítés elsősorban abban különbözik az egészségügyi szemlélettől, hogy komplex személyiségfejlesztést alkalmaz, vagyis nem kizárólag a sérült területre fókuszál. Egy-egy alkalom másfél–két órás intenzív rehabilitációs foglalkozást jelent. Ezek célja, hogy az érintett személyek életminőségét javítsák vagy megőrizzék. Az itt megtanult mozgássorok a következő alkalomig otthon is gyakorolhatók, ez szintén az életminőség javulását segíti elő.

A foglalkozások a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósulnak meg, így ingyenesek. A rehabilitációs foglalkozások maximális helykihasználtsággal működnek, nemcsak Zentáról és környékéről, de egész Vajdaság területéről érkeznek résztvevők. Jelenleg mintegy húsz ember vár arra, hogy bekerüljön a programba.

Perpauer hozzátette:

– Rendkívül fontosnak tartottuk, hogy a konduktorok ugyanazt a szakmai színvonalat biztosítsák az itteniek számára, amelyet Budapesten is nyújtanak, és úgy gondolom, hogy ez az elvárásunk az elmúlt négy év alatt maximálisan teljesült.

Forrás: Magyar Szó