Iskolabusz helyett városi járat? | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Iskolabusz helyett városi járat?

Az érintett szabadkai szülők kétségbeesettek, a Magyar Nemzeti Tanács keresi a megoldást
 
Egy szabadkai általános iskola szülői értekezletén a tanító néni közölte a szülőkkel, hogy januártól nem szállítja az önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács által működtetett iskolabusz gyermekeiket azon a városi vonalon, amelyen a tanulók nap mint nap utaztak. A szülőket sokként érte a hír és értetlenül, tanácstalanul álltak a dolog előtt, hiszen senki nem adott kielégítő választ felmerülő kérdéseikre.
 
Lapunkhoz fordulva egy édesapa elmesélte, hogy ikerlányai jövőre iratkoznak első osztályba, bízott ebben a programban, és amennyiben megszüntetik a kisbajmoki iskolabusz-járatot, akkor elköltözik a családjával külföldre. A járat beszüntetéséről egy ismerősétől értesült, akinek kisebbik gyermeke az ő lányaival jár egy óvodába.
 
– Az iskolabusz-program volt az egyik oka annak, hogy itt maradtunk. Lehet, ez túlzásnak tűnik, de azt gondoltam, biztonságban tudnak menni majd a lányaim iskolába, és ez nagyon fontos szempont volt a számunkra. Az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolával szemben található buszmegálló nem biztonságos, a járda keskeny, a gyerekek kicsik, nem szeretném, ha közvetlenül az úttest mellett várakoznának a hazafelé induló járatra – osztotta meg velünk információit az apuka.
 
– A tanító néni a szerdai szülői értekezleten közölte velünk, hogy januártól nincs iskolabusz, és ingyenesen lehet igényelni a városi busz 6-os járatára a havi bérletet. Felsorolta, hogy milyen dokumentumok szükségesek ehhez, és azt is hozzátette, hogy a papírmunkát az iskola intézi majd el. Mástól azt hallottam, hogy a kísérő, aki eddig vigyázott az iskolabusz járatain ülő kisdiákokra, továbbra is jelen lesz a városi járaton. Sokként ért bennünket ez a hír, minden szülő egymást nézte, mert senki sem tudta, hogy mit fog tenni ezután, hogyan oldja meg a gyerekek utaztatását. Sajnos senki nem tudott konkrét választ adni a kérdéseinkre – részletezte Illés Beáta, akinek második osztályos kisfia is az iskolabusszal utazott.
 
– A kísérők nagyon aranyosak voltak. Mindig megbeszéltük velük előre, ha egyéb okok miatt nem vettük igénybe ezt a szolgáltatást. Eddig ez nagyon szépen működött. Most nem tudom, hogyan oldjuk meg a gyerek szállítását, majd egymás között megbeszéljük a szülőkkel, de a városi buszt nem fogjuk használni. Úgy gondolom, hogy a fiam még kicsi ahhoz, hogy a városi tömegközlekedésben egyedül mozogjon. Ha havi összeget kellene erre a biztonságos utaztatásra befizetni, még abban is benne lennék, de most csak a magam nevében beszélek. Igaz, hogy néha régebbi buszok jártak, az is előfordult, hogy lerobbant, vagy késett, de elfogadtuk. Vannak körülmények, amikhez alkalmazkodnunk kellett, de ettől függetlenül teljesen jól működött a program. Az iskolaválasztásnál is nagy szerepet játszott az, hogy az iskolabuszok járnak. Volt olyan alkalom, amikor annyi gyerek utazott, hogy nem volt elég egy autóbusz, és kettőt indítottak egy vonalon – mesélte jó tapasztalatait az édesanya.
 
A Magyar Nemzeti Tanácstól kapott információk szerint az MNT keresi a megoldást, mindenekelőtt a városi önkormányzattal való egyeztetés alapján. Az eddigiekben az iskolabusz kísérőit az MNT finanszírozta, Szabadka Város önkormányzata pedig a szállítási költségeket fedezte. Most az önkormányzat úgy ítélte meg, nem tud pénzt elkülöníteni erre a célra. Az MNT olyan megoldásra törekszik, amely a gyerekek és a szülők javát szolgálja majd.
 
Szerkesztőségünkből több telefonhívást is kezdeményeztünk az önkormányzat felé, írásban is elküldtük kérdéseinket, de lapzártáig nem kaptunk választ ezekre.