Tájékoztató a magyar nyelv hivatalos használatáról a közjegyzők munkájában | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Tájékoztató a magyar nyelv hivatalos használatáról a közjegyzők munkájában

A Magyar Nemzeti Tanács tájékoztatja a magyar nemzeti közösség tagjait, hogy a hivatalos nyelv- és íráshasználat szabályai a közjegyzők munkájára is vonatkoznak, más szóval a magyar nyelv egyenrangúan használható mindazon közjegyzők munkájában, akik székhelye szerinti község vagy város területén hivatalos használatban van a magyar nyelv. Ebből kifolyólag a polgárok térítésmentesen nyújthatnak be magyar nyelvű magán- és közokiratokat, illetve térítésmentesen igényelhetnek magyar nyelvű közjegyzői okiratokat.

Mindazokban az önkormányzatokban, melyek területére a község, illetve a város statútumával hivatalos használatba vezették be a magyar nyelvet (is), a hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény rendelkezéseinek értelmében a közjegyzők kötelesek biztosítani a magyar nyelv hivatalos státusából eredő jogok érvényesítését szolgáló feltételeket. Ez a kötelezettség, többek között, magába foglalja a fordítás esetleges költségeinek megtérítését is, ha a közjegyző nem érti a hivatalos használatban lévő magyar nyelvet. A magyar nyelvről, illetve a magyar nyelvre történő fordítási szolgáltatások díjának a kifizetését a közjegyző csak akkor terhelheti át a polgárokra, ha a magyar nyelv nincs hivatalos használatban a közjegyző székhelye szerinti önkormányzat területén.

A Magyar Nemzeti Tanács felhívta több jogvédő szerv figyelmét a magyar nyelv hivatalos használatából eredő jogok megsértésére egyes közjegyzők munkájában, és indítványozta a gyakorlatban tapasztalt jogsértések elhárítását szolgáló mielőbbi intézkedések foganatosítását.