Szórványközpontokat hozna létre az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Szórványközpontokat hozna létre az MNT

Szórványközpontok létrehozását tervezi a Magyar Nemzeti Tanács a vajdasági magyar közösség problémáinak hatékonyabb kezelése érdekében. A meglévő civil központokat alakítaná át olyan regionális intézményekké, amelyek az oktatás, a művelődés, a közösségi élet szervezésében, az EU-s pályázatoknál és a vidékfejlesztésében nyújtanának segítséget a közösségnek.

Még nagyobb figyelmet kell fordítani a szórványközösségekre – erről egyeztettek a civil szervezetek képviselői és a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A találkozón elhangzott, a megoldást a meglévő civil központok intézményesítésében látják. Snejder Sándor, a temerini Kertbarátkör elnöke: „Az eddigi civil központokat, akik csak a civilekkel foglalkoznak, az MNT segítségével át kellene alakítani szórványközpontokra, hogy az összmagyarság problémáival foglalkozzanak, ne csak a civilekkel.”

Az elképzelés megvalósításán Nyugat-Bácskában már 3-4 éve dolgoznak – mondták a résztvevők. Pelt Ilona, a Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Fejlesztéséért titkára: „A szórványiroda feladata azonfelül, hogy a civilekkel, a művelődési egyesületekkel és ezzel a szférával foglalkozik, plusz feladatként még oldaná azokat az intézményeket, ahol magyar érdekeltség van, azokkal felvenné a kapcsolatokat. Illetve azok pályázati lehetőségeit is esetleg koordinálná, vagy pedig a programjait, amennyiben szükségesnek látja ezt az adott intézmény.”

Az iskolabuszprogram, a beiskolázási program, az anyanyelvápolás mind-mind olyan kérdések, amelyekre a nemzeti tanácsnak azonnal kell reagálni. Az egy-egy régióban létrehozott központ fokozhatná az eredményességet. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „A szórványfeladat nyilvánvalóan egyértelmű ott, ahol a magyarság lélekszáma kritikus pont alá süllyed, amikor minden szempontból, akár az oktatás, akár a kultúraszervezés, a művelődési élet, a közösségi élet szervezése külső segítséget igényel. Ott a szervezettség, a hálózatban való gondolkodás, a segítségnyújtásnak közvetlen átadása, az információ átadása, a tájékoztatás megoldása mind-mind olyan kérdés, amelyek a nemzeti tanács alapvető feladatait képezik.”

Az MNT várhatóan 2016 elején egy nemzeti jelentőségű programmal állna elő, amelyen belül stabilizálná a szórványközpontok működését.

Forrás: Pannon RTV