Szabadka – Megtalálták a Szentháromság-szobor eredeti alapját | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Szabadka – Megtalálták a Szentháromság-szobor eredeti alapját

Szabadkán, a Városháza előtti parkban megtalálták a Szentháromság-szobor eredeti alapját. A díszköveket nemrég felszedték a műemlék eredeti helyén, és akkor bukkantak rá az alapra. A szobrot még decemberben távolították el a Szent Teréz-székesegyház mellől, azóta folynak a restaurálási munkálatok.

December 17-én bontották le a szabadkai Szent Teréz-székesegyház melletti Szentháromság-szobrot. Azért távolították el, mert restaurálni akarják és visszahelyezni az eredeti helyére, a Városháza melletti parkba. Nemrég felszedték a díszköveket és megtalálták az eredeti alapot. Az elkerített területet a szabadkaiak napok óta kerülgették. A gödröt azért kellett szalaggal körülvenni, hogy ne essen bele senki. A Szentháromság-szobor alapja megmaradt, így pontosan oda helyezhetik majd vissza, ahol 1815-ben felállították.

Lovas Ildikó, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Ez Szabadka első köztéri szobra. Nagyon sok világi üzenete, jelentése van, amellett, hogy a keresztény értékrendhez tartozást is mindenféleképp természetesen, hogy hirdeti. De úgy gondolom, hogy a város közönségének, akik akkor éltek, akik 1815-ben ezt a szobrot emelték annak hirdetésére, hogy lecsapolták a mocsarakat, hogy itt megkezdődött a város belakása, ez egy nagyon fontos közösségi üzenet mindenki számára, aki Szabvdkát a saját városának érzi.”

A szobor részeit egy Szent Teréz-székesegyházhoz közeli helyiségbe szállították. Több száz, kisebb-nagyobb darabot kell rendbe hozni. A hiányzó részeket pótolni kell és összeállítani a műemléket. A munka több hónapig tart majd. A tervek szerint az oszloprész pünkösd környékén kerülhet a helyére, a teljes műemléket – a szobrokkal együtt – pedig augusztus végén állíthatják fel.

A restaurátor szerint a műemlék sok darabját fel tudják majd használni, de vannak olyan részek, amelyeknek a teherbírása nem megfelelő. „Sajnos, kénytelenek leszünk őket újrafaragtatni. Itt a fölső zóna értendő ez alatt. Tehát közvetlenül az Atya és a Fiú szobra alatti darabokról beszélünk, amelyekről már biztosan tudjuk, hogy újrafaragásra kerülnek, hiszen azok komoly súlyokat fognak majd viselni” – magyarázta Biacsi Karolina kőszobrász, restaurátorművész.

A Szentháromság-szobrot várhatóan Szabadka város napja alkalmából adják át. A mintegy 14 millió dináros költségeket – anyaországi forrásból – a Magyar Nemzeti Tanács és a városi büdzséből a szabadkai önkormányzat fedezi.

Forrás: Pannon RTV