29 napirendi pont az MNT ülésén | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

29 napirendi pont az MNT ülésén

A Szekeres László Alapítvány 2017-es költségvetési tervéről folyt a legnagyobb vita a Magyar Nemzeti Tanács mai ülésén. A napirenden szerepelt még az MNT által alapított intézmények tavalyi beszámolója, illetve egyebek mellett a Pannónia Alapítvány igazgatóbizottsága új tagjainak kinevezése is. Az MNT 24. rendes ülésén 29 napirendi pontot vitattak meg Szabadkán.

A nemzeti tanács 24. rendes ülése az MNT 2017-es költségvetésének módosításával kezdődött, amely összege így 15 millió dinárral nőtt. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Ez kihatással volt a kiadási oldalon a szabadkai Szent Teréz Székesegyház felújításának költségeire, ez a második szakaszra vonatkozik, a szabadkai Zsinagóga felújításának költségeire, a közgyűjteményi- és művelődésházi fejlesztésekre, az újvidéki Napközis program 2016/2017-es elnevezésű tételre, a felsőoktatási ösztöndíjprogram 2016/2017-es elnevezésű tételre, a Várady kiválósági ösztöndíjprogramra, az általános iskolások szabadidős programjának támogatására.”

Emellett további pénz jut még az MNT más programjaira. A napirenden szerepelt még a Szekeres László Alapítvány 2017. évi pénzügyi munkaterve is. Az ülésen elhangzott: Az Alapítvány egy új ingatlant vásárolt, amely Szabadkán a Maksim Gorkij utca 6-os szám alatt van. Ennek belső tere 800 négyzetméter. Az épületet még fel kell újítani. Somogyi Tünde, ügyvezető, Szekeres László Alapítvány: „A tetőteret az előző tulajdonos már felújította, ahol irodák kapnak helyet. Az igényekhez alkalmazkodva, két emelet és a pincehelyiségek előadótermekké és hasznos közösségi helyekké alakulnak át.”

A Szekeres László Alapítvány 48 millió dinárért vette meg az ingatlant. A berendezéshez szükséges bútorokért 25 millió dinárt fizettek, az ingatlan felújítása pedig 73 millió dinár. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „Ma az adóalapban szereplő összeghez képest 20 millióval olcsóbban lett megvásárolva, mint amennyi után ennek az épületnek adóznia kell. Szabadka egyik legreprezentatívabb helyén, a műemléképületben, 800 négyzetméterrel, és ennek a felújítása nagyon egyszerű számadás alapján történt, mégpedig az alapján, ahogyan a szabadkai Tanítóképző Kar ezt az épületet a Nemzeti Tanács korábbi pátyolgatásával vezette és irányította, ahol négyzetméterenként egy-egy ilyen épület felújítása körülbelül 800 és 900 eurós négyzetméteri felújítási költségekkel jár.”

Az ellenzék szerint túl sok pénzt költenek ügyvédi díjra az üzlet kapcsán. Joó-Horti Lívia, tag, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás-Magyar Mozgalom): „Az is egy nagyon izgalmas történet, hogy a jogászaink mit csinálnak, mert egy adásvételi szerződést, azt gondolom, hogy a Magyar Nemzeti Tanács is el tud végezni, és aztán egy közjegyző ezt hitelesíti, ehhez képest a költségvetésben azt látjuk, hogy ügyvédi tiszteletdíjra 514 ezer dinár lett kifizetve.”

Szilágyi Miklós jogász, az MNT tagja szerint a gyakorlat szerint az ügyvédi díj a teljes összeg másfél százaléka szokott lenni. „Az ügyvéd kollégát megvédve, 1 és fél százalékot bír elvenni az adásvételi szerződésnek az elkészítésére, az adásvételi ár 1 és fél százalékát, ez az én számításaim alapján 6 200 euró, tehát még ő is olcsóbban dolgozott. Tehát 2 ezer euró meg lett spórolva az ügyvéden, még egyszer mondom, nagyon sajnálom, hogy nem én írtam ezt a szerződést, viszont megvédeném a jogász kollégákat is, nem gondolom, hogy a hivatal kell, hogy csinálja az adásvételi szerződést.”

A Hét Nap Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületében történtek változások, illetve az MNT megerősítette a kisebbségi önkormányzat által javasolt tagokat a Pannónia Alapítvány igazgatóbizottságába. Az ülés témája volt továbbá a magyar nyelvű kulturális intézmények, a Forum Könyvkiadó Intézet, valamint az újvidéki Európa Kollégium 2016. évi költségvetése és munkája is.

Forrás: Pannon RTV