Hamarosan nemzeti tanácsi törvény | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Hamarosan nemzeti tanácsi törvény

Belgrádban tegnap megtartották azt a tanácskozást, amelyen a szerbiai nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerbiai küldöttségének, a civil szférának, valamint a Szerbiai Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériumnak a képviselői egyeztettek a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítási és kiegészítési javaslata tervezetének a munkaváltozatáról. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke szerint nagy az esély arra, hogy a törvénymódosítást két hónapon belül elfogadják a Szerbiai Képviselőházban. Ha ez megtörténik, az idén esedékes nemzeti tanácsi választások megtartását követően a szerbiai nemzeti közösségek kisebbségi önkormányzati szerveinek következő összetétele már az új szabályok szerint alakulhat meg, azaz működhet. 

A nemzeti tanácsok koordinációja a múlt hét folyamán egységes álláspontot alakított ki a törvénytervezettel kapcsolatban. A koordináció hét pontba foglalt álláspontját terjesztették elő a tegnapi rendezvényen a nemzeti tanácsok képviselői – nyilatkozta lapunknak Hajnal Jenő. Mint hozzátette, a koordináció javaslata a törvénymódosítási és kiegészítési tervezet legújabb munkaváltozatának a kiegészítését, azaz bővítését irányozza elő.

– Elsősorban a nemzeti tanácsoknak a státusára, a tanács tagjainak a hatáskörére, a nemzeti tanácsok munkájának felügyeletével kapcsolatos rendelkezésekre, a nemzeti tanácsok finanszírozási modelljére, valamint a kultúrával és a tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok kiegészítésére vonatkoztak a nemzeti tanácsok javaslatai. Azokat a büntetőjogi előírásokat is módosítani, alakítani próbáltuk, amelyeket a munkaterv irányoz elő. Mindegyik esetben azt az elvet próbáltuk szem előtt tartani, hogy a nemzeti tanácsok önkormányzatisága és kulturális autonómiája előtérbe kerüljön, a szerzett jogok pedig ismét megerősödjenek a dokumentumban. A tanácskozás folyamán elhangzott észrevételek alapján fog elkészülni az a tervezet, amely a parlament elé kerül.  Értékelésem szerint nagy az esély arra, hogy a következő két hónapban elfogadásra kerüljön a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása és kiegészítése, és ennek alapján az év második felében a választásokat is ki lehet majd írni – fogalmazott Hajnal Jenő.

Forrás: Magyar Szó

Fotó: Beta