A hagyománymegőrzés és a gyermekvállalás fontosságát hangsúlyozták Zentán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A hagyománymegőrzés és a gyermekvállalás fontosságát hangsúlyozták Zentán

A realitások fontosságát hangsúlyozta Pásztor István az Együtt-lét – Hit és család, megmaradás a határon túl című konferencián a zentai Liseuxi-i Kis Szent Teréz Templomban.

A VIII. Demográfiai, egészség és szociálpolitikai konferenciára Magyarországról és Vajdaságból is számos előadó érkezett. A témák között szerepelt az egyház, a gyermekvállalás és család fontossága is.

Ökumenikus imával nyitották meg a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban az Együtt-lét – Hit és család, megmaradás a határon túl című konferenciát.

A VIII. Demográfiai, egészség- és szociálpolitikai konferencián egyebek mellett demográfiai folyamatokról, a hagyománymegőrzésről és a nemzet megtartásról is szó esett.

Az egészségügyi-szülészeti ellátás anyanyelven történő fontosságáról beszélt Slobodan Živković. Az osztályvezető főorvos szerint, a Zentai Közkórház azért is közkedvelt a régióban, mert minden orvos egyaránt beszél szerbül és magyarul is: „Egy ilyen pillanatban, ahol szülésről van szó nagyon fontos, hogy meglegyen a kommunikáció, a megértés. Mindent megteszünk, hogy a kismama abban a pillanatban otthonosan érezze magát.”

A hit és a nemzeti összetartozás fogalma összefügg - szögezte le Kiss-Rigó László. A Szeged-Csanádi megyés püspök azt is aláhúzta, fontos, hogy a magyarság határoktól függetlenül is egy közösséggé tudjon formálódni: „A magyarság megmaradásának itt is és máshol is sok más közösség megmaradása mellett az egyik alapvető kritériuma, hogy igazi értékek mentén identitásunkban erősödve közösségé tudjunk formálódni, és a közösségek közössége legyünk.”

A konferencia széles körű rálátást biztosít a demográfiai problémákra, hiszen az egyház képviselői, a politikum, a civil szervezetek és az egészségügyi szakemberek is képviseltették magukat.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta (VMSZ): „Eszmecserét folytathatnak nemcsak egy- egy nézőpont, hanem több nézőpont kapcsán is a demográfiai, szociálpolitikai problémák megoldására. Tudjuk, hogy ez nemcsak generációs probléma, hanem az egész társadalomra szükség van, hogy ez megoldódjon.”

A vajdasági magyar közösség legnagyobb értéke a gyermek, a család, a közösség, a hit és a nemzet - hangsúlyozta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke aláhúzta, fontos, hogy az itt élő fiataloknak megteremtsék az itthon maradás feltételeit.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „A biztonság érzésének a szavatolását próbáljuk megteremteni, ami szülőnek, gyermeknek, nagyszülőnek azt sugallja, hogy érdemes itthon maradni. Az Európa Kollégium, az egyházi fejlesztések, középiskolai diákotthonok, ösztöndíj program felsorolni is sok.”

A realitások fontosságát hangsúlyozta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének meggyőződése, hogy a realitásokat meg lehet változtatni, a folyamatokkal szembe lehet menni. Erre a vajdasági magyar közösség elmúlt 5-10 éve egy jó példa - szögezte le Pásztor: „Olyan dolgokat sikerült megcsinálnunk a realitások tükrében, a fogyatkozás és minden más realitás tükrében, ami igazából a mi közösségi életünk forgatókönyvének nem volt a része. Úgy vált részévé, hogy mi vittük be a közösségi életünk forgatókönyvébe azzal a szándékkal, hogy a realitást megváltoztassuk.”

Vajdasági Magyar Szövetség feladata az, hogy versenyképes körülményeket teremtsen - fejtette ki véleményét Pásztor a magyarság szülőföldön való megmaradása kapcsán. Hozzátette, ebben a tekintetben a gazdaságfejlesztési program és az identitás megőrző intézményrendszer felépítése és működtetése lényeges szempont.

Forrás: Pannon RTV