Elkezdődött az MNT felvételi felkészítője | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Elkezdődött az MNT felvételi felkészítője

A Magyar Nemzeti Tanács felkészítőjének célja az, hogy a diákok sikeresen teljesítsék az egyetemek felvételi vizsgáit.

Az első alkalommal a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban gyűltek össze a tanulók. Az oktatásra 85-en érkeztek Vajdaság több településéről.

Középiskola után a diákok többségét az a kérdés foglalkoztatja, hogy hol folytassa tanulmányait, vajon melyik egyetemre jelentkezzen. A Magyar Nemzeti Tanács segítségével azok, akik amellett döntenek, hogy itthon folytatják tanulmányaikat, könnyebben érvényesülhetnek az egyetemi életben. A felvételire való felkészítés az MNT átfogó ösztöndíjprogramjának része.

A diákok 14 tantárgy közül választhattak ezúttal, attól függően, hogy melyik egyetemen folytatnák tanulmányaikat. A Zentai Egészségügyi Középiskola tanulója, Kovács Dominika az újvidéki jogi karra szeretne bejutni: „Mindenféleképp itthon szeretnék továbbtanulni, mert itt szeretnék élni és munkát kapni, illetve a humán tantárgyak felé irányulok. Ezért is választottam a jogot.”

Az angol nyelvi készségeinek fejlesztését tartja igazán fontosnak Sági Andrea, az Óbecsei Gimnázium diákja. A középiskola után az Újvidéki Egyetem angol szakán szeretne továbbtanulni: „Érdekel az angol, mivel egyrészt tényleg megy a nyelv. Másrészt mivel globális nyelv, ezért szerintem még van jövője itt Szerbiában.”

Az MNT felkészítőprogramja igen népszerű a diákok körében. Idén 172 érettségiző regisztrált a Breki portálon, közülük az első felkészítő órán 85-en vettek részt – emelte ki De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja: „2011-ben indult útjára a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében a felkészítő felvételi program, amely azzal a céllal indult, hogy a vajdasági magyar érettségiző diákokat felkészítse a felvételire, amelyet itt, a vajdasági egyetemeken, felsőoktatási intézményekben fognak majd tenni, és hogy minél sikeresebben és nagyobb tudással induljanak az egyetemi tanulmányaikhoz.”

A végzősöket a felkészítő órák előtt a Vajdasági Ifjúsági Fórum, a Vajdasági Magyar Diákszövetség, valamint a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér önkéntesei várták különböző csapatépítő játékokkal.

A felvételi felkészítő táborral zárul, amelyet májusban tartanak Újvidéken.

Forrás: Pannon RTV