Elindult az MNT szerb nyelvi tanfolyama | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Elindult az MNT szerb nyelvi tanfolyama

Elindult a Magyar Nemzeti Tanács három hetes intenzív szerb nyelvi tanfolyama a középiskola harmadik osztályát befejező diákok számára.

Az ingyenes kurzus a Tanács ösztöndíjprogramjának keretein belül valósul meg. Összesen 5 helyszínen folynak az órák.

Az intenzív tanfolyam lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy jobban elsajátítsák a szerb nyelvet. A résztvevők szerint a tanfolyamon lehetőségük van olyan témakörök elsajátítására, amelyekre az iskolai oktatás alatt nincs lehetőség.

Tóth Orsolya, résztvevő, Zenta: „Nekem nehézséget okoz a mindennapi életben a beszéd. Tehát, ha el kell mennem boltba vásárolni és nem tudom kifejezni magam, vagy a szókincs hiány miatt, akkor az elég problematikus, és ezért szeretnék tanulni.”

A kurzus 80 órát ölel fel. A tanárok elmondták: ez idő alatt nagy hangsúlyt fektetnek a kommunikációra.

Kristina Milovanović, szerb nyelvtanár: „Emellett lesz egy kis grammatika, tehát az alap: jelen, múlt, jövő idő, meg az esetek. Az esetek, amelyek a legfontosabbak, és amin kell, hogy legyen a hangsúly.”

A tanfolyam első két hete 5 településen zajlik párhuzamosan. Zenta mellett Szabadkán, Magyarkanizsán, Topolyán és Temerinben folyik az oktatás. Ezt követően a harmadik hét Újvidéken, az Európa Kollégiumban és a József Attila Általános Iskolában folytatódik majd. Több mint 100 diák jelentkezett a képzésre.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „8 csoportot fogunk kialakítani a gyermekek körében, hiszen ők már túl vannak 27-én egy szintfelmérőn, amelyen valójában a tanárok egyfajta tükröt kaptak arról, hogy ők milyen szinten beszélik a szerb nyelvet, hogy kezdő vagy haladó csoportba kell őket becsoportosítani. Itt most elmondhatjuk, hogy a 8 csoportból két haladó, és 6 kezdőcsoport fog kialakulni.”

Az intenzív szerb nyelvi tanfolyam a niši Business Academy oktatóközpont közreműködésével jött létre.

Forrás: Pannon RTV