„Csak a versnek élhetünk egy hetet” | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

„Csak a versnek élhetünk egy hetet”

Javában tart a Szép Szó tábor, a vers és prózakedvelő fiatalok műhelye. Több mint ötven fiatal vesz részt a csoportmunkákban, egyéni versfelkészítésen és beszédtechnikaórákon.

A résztvevőkkel vajdasági és magyarországi szakemberek, színészek, előadók foglalkoznak. A műhelymunkát immár 31. alkalommal szervezte meg a Vajdasági Vers és Prózamondók Egyesülete. A tábor gálájára augusztus 17-én, szombaton kerül sor a Kátai tanyán.


Verstől, prózától és beszédtechnikai gyakorlatoktól hangos a héten a kishegyesi Kátai tanya. A szenttamási Pásztor Beatrix már hatodik alkalommal vesz részt a műhelymunkán, annak ellenére is, hogy nem hivatásszerűen szeretne foglalkozni az előadó-művészettel: „Először is a társaság és a színház miatt vagyok itt, mert nagyon sokat segít és nagyon sokat fejlődtem, amióta idejárok. A gálaműsorra komédiával készülünk, és a mindennapi életben is segít, hogy kibontakozzam.”


Korhecz Imola, a Cimbora Együttes alapítója felkészítő tanárként veszi ki részét: „Nagyon élvezem a gyerekekkel a munkát, mert úgy érzem, hogy itt igazi műhelymunka folyik. Csak a versnek élhetünk egy hetet, csak a versnek, a játéknak és a befelé figyelésnek.”


Elor Emina, az Újvidéki Színház színésze a kezdetektől részt vett a Szép Szó műhelyében, most oktatóként tért vissza. A csoportjával a szerelem témáját dolgozza fel Shakespeare-en keresztül: „Télen-nyáron ott voltam a Szép Szóban, és nagyon örülök most így visszagondolva, hogy egy ilyen helyen szocializálódhattam és ismerkedhettem meg a pódiummal, a szavalással, a versekkel, az irodalommal, és ezen keresztül jutottam oda, ahol most vagyok, az Újvidéki Színházba.”


A vers- és prózamondó tábor célja a fiatalok korosztályának és érdeklődésének megfelelő képzés biztosítása. Hajvert Ákos, elnök, Vajdasági Vers-és Prózamondók Egyesülete: „Egyrészt a saját maga részére kitermeli a szakembereket a tábor, de ugyanúgy kitermeli a művészeket is a vajdasági magyar vagy akár a Kárpát-medencei magyar művelődés számára, és ez nagyon fontos és jó visszajelzés nekünk.”


A Szép Szó Tábor az MNT kiemelt jelentőségű rendezvénye. Fő támogatói a magyar kormány, a vajdasági tartományi és a köztársasági kormány, valamint Kishegyes község önkormányzata.

Forrás: Pannon RTV