Bori Imre akadémikusra emlékeztek ma Újvidéken | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Bori Imre akadémikusra emlékeztek ma Újvidéken

15 éve hunyt el Bori Imre akadémikus, irodalomtörténész, a vajdasági magyar kulturális közélet kiemelkedő személyisége.
A Széchenyi-díjas íróról ma délelőtt az újvidéki sírjánál emlékeztek meg családtagjai, kollégái és tisztelői. Az eseményt a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék szervezte.


Bori Imre 1929-ben született Bácsföldváron. Élete során többek között íróként, irodalomtörténészként, egyetemi tanárként és kritikusként is nagy tekintélyre tett szert a vajdasági magyar kulturális közéletben.


Toldi Éva, tanszékvezető, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék: „A vajdasági magyar irodalmi életnek nemcsak irodalomtörténésze volt, hanem elméleti írója, teoretikusa is. Bori Imre volt az a szerencsés ember, én úgy szoktam mondani, aki pontosan tudta, hogy ki a vajdasági magyar író és mindenkit be is vett az irodalomtörténetébe. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy integráló személyiség volt, amilyenre ma is szükség lenne az irodalmi életünkben.”


Bori Imre 20 évig szerkesztette a Híd folyóiratot, valamint az újvidéki Magyar Tanszék tanszékvezetőjeként is tevékenykedett.

Utasi Csilla, egyetemi tanár, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék: „Nekem az egyik legkedvesebb tanárom volt Bori tanár úr. 20-ik századi irodalmat és kapcsolattörténetet tanított nekünk. Akkor még ilyen nagy tantárgyak voltak, tehát négy féléven át tanultuk a 20-ik század irodalmát. Rendkívül érdekesek voltak az előadásai, amikor megcsillantott valamit a hatalmas tudásából.”


Bori Imre személye és munkássága olyan hagyományt teremtett, amely követhető és követendő is – hangzott el a megemlékezésen. Ózer Ágnes muzeológus, Bori Imre lánya az édesapjával eltöltött éveket idézte fel az eseményen.

Ózer Ágnes, Bori Imre lánya: „Ő otthon ülő, otthon dolgozó ember volt. Csak akkor ment el hosszabb, rövidebb időre otthonról, amikor vagy kutatni ment ahhoz, hogy írni tudjon, vagy valamilyen tudományos konferenciára, illetve vendégszerepelni valahova. Ha fel kéne térképezni az életét, hogy hol élt, akkor Újvidék, Csóka, egy időszakban Szabadka és Bácsföldvár közé illeszteném be ezt a mi családi világunkat.”


A megemlékezést követően Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék képviselői is megkoszorúzták Bori Imre sírját.

Forrás: Pannon RTV