Az aradi vértanúkra emlékeztek | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Adán a nemzeti gyásznap alkalmából a Damjanich-emlékműnél koszorúztak.

A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör szombaton Adán, a Damjanich-emlékműnél koszorúzási ünnepséget tartott a nemzeti gyásznap alkalmából a 170 éve kivégzett aradi vértanúk tiszteletére. A helyi lakosok mellett az anyaország, a Magyar Nemzeti Tanács, az adai önkormányzat, a katolikus egyház, a civil szervezetek és a pártok képviselői vettek részt a megemlékezésen, amelyet az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, a moholi Csobolyó és a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesületek alkalmi irodalmi-zenés műsora tette ünnepélyesebbé.

A koszorúzási ünnepségen Fenyvesi Zoltán országgyűlés képviselő, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke mondott megemlékező beszédet, aki Damjanich János vértanú honvédtábornok utolsó imájának részletével köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy október 6. a magyar nemzet gyásznapja, amelyen Adán a helybeliek erőfeszítésének köszönhetően Damjanich János szobránál emlékezhetnek a hősökre, akik végigharcolták a szabadságharc nagy csatáit és babérkoszorú helyett bitófa vagy enyhébb büntetésként golyó általi halál jutott nekik osztályrészül. Majd felidézte a forradalom és szabadságharc néhány fontos momentumát, köztük az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzését. Végezetül kiemelte, hogy a szerbiai magyar közösség a szülőföldjén akar boldogulni, amihez Magyarországnak és Szerbiának minden segítséget meg kell adni.

– Segítse ez a nap, a megemlékezés a magyar–szerb történelmi sorsközösségünk tudatosítását és nemzetünk megmaradását. Arad gyertyái az erkölcsi példát világítják meg nekünk, tanuljunk a múltból, történelmünk nagy alakjaitól, és addig nyújtsuk egymás felé kezünket, míg átér a törésvonalak szakadéka felett – mondta többek között Fenyvesi Zoltán.

A szervezők nevében Gruber Ferenc mondott megemlékező beszédet, amelyben az aradi vértanú tábornokra emlékezett, illetve szólt a hozzájuk kapcsolódó történetekről és legendákról, amelyek a kivégzésüktől napjainkig keringenek a magyarság körében.

A megemlékezés koszorúzással zárult a Damjanich-emlékműnél, ahol a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának nevében Fenyvesi Zoltán és Sándor Tamás helyezett el koszorút, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében Rusz Radován konzul, az MNT részéről Péter Krisztina és Baráth Gábor Gergely, Ada község önkormányzatának nevében pedig Urbán Mónika. A VMSZ részéről Tóbiás József, Rigó Flórián és Szollár Zoltán helyezte el a kegyelet virágait az emlékműnél, a Vadvirág HK nevében Varga Lívia, Hodik Csenge és Palatinus Viola, az Aranykapu ME képviseletében Sóti Ernő, a Százszorszép ME részéről Nagy Rózsa és Csuzdi Judit, a Pro Communitas civil szervezetből Világos Tibor, a Csobolyó ME nevében Lajkó Mária, Patyi Lajos és Pataki Viktor, valamint a Vajdasági Magyar Demokrata Párt képviseletében Györe Béla.

Forrás: Magyar Szó, 2019. október 7. 5.