Az aracsi pusztatemplom olyan, mint egy néma harang | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Az aracsi pusztatemplom olyan, mint egy néma harang

Mint egy néma harang, amely csak a szívünkben szólal meg, ezt jelképezi a vajdasági magyarság számára az aracsi pusztatemplom – nyilatkozta ma a kegyhely emléknapján Hajnal Jenő.

Idén is sok zarándok jött el az aracsi pusztatemplomhoz megünnepelni az emlékhely napját. A vasárnapi megemlékezésen az egybegyűltek közösen imádkoztak a romos templomban. A kegyhelyet hamarosan renoválhatják - emelték ki az illetékesek. A templomot övező területet is rendeznék.

Vajdaság minden szegletéből érkeztek zarándokok, hogy együtt imádkozzanak az aracsi pusztatemplom romjainak árnyékában.

Tápai Rudolf, Torda: „Évente szoktunk jönni, mert jó visszaemlékezni a gyökerekre. Jó érzés itt lenni.”

Brindza Mária, Szabadka: „Én bánáti vagyok, és még soha nem sikerült eljönnöm. Most viszont imádkozom a családomért.”

A fiatalok elvándorlása és a fogyatkozó közösség minden évben beárnyékolja az ünnepet - fogalmazott Mellár József. A törökbecsei plébános ugyanakkor elmondta, magasztos dolog, hogy akik itt maradtak, közösen imádkoznak.

Mellár József, törökbecsei plébános: „Ahogy itt állunk, ünnepelünk, érezzük az összetartozást és az összefogást.”

Az Aracs Hagyományápoló Társaság két évtizede újra a köztudatba emelte a pusztatemplomot.

Lázár Jenő, alelnök, Aracs Hagyományápoló Társaság, Torda: „Ez egyedüli, István korabeli emlékünk, amely megmaradt a magyarság számára. Ezt a társaság felismerte, és minden évben egy emlékünnepséget tartott.”

Mint egy néma harang, amely csak a szívünkben szólal meg, ezt jelképezi a vajdasági magyarság számára az aracsi pusztatemplom – jelentette ki a kegyhely emléknapján Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke kifejtette: romos valójában kell megőrizni a műemléket az utókornak. Az MNT elnöke hozzátette: a Magyar Kormány 1 milliárd forintot fordít a pusztatemplom restaurálására és környékének rendezésére az elkövetkező időszakban. Egy idegenforgalmi úti cél kiépítését szeretnék megvalósítani, amelyen megmarad az elmúlt évszázadok nyoma, mégis megfelel a modern kor elvárásainak.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Ezt a romosságot kell úgy megvédeni, hogy a következő 100 év ideje ne tudja kikezdeni. Itt védőárkokat, ugyanakkor a település védelmi rendszerét is fel kell mutatni. Akár növények beültetésével a kolostorkertet bemutatni. Magát a kolostornak a kövezeteit a falait megmutatni.”

Az aracsi pusztatemplom napján szentmisével és művelődési műsorral emlékeztek a megjelentek.

Forrás: Pannon RTV