Átalakul az iskolahálózat, új munkahelyek nyílnak, emelkedik az oktatás színvonala | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Átalakul az iskolahálózat, új munkahelyek nyílnak, emelkedik az oktatás színvonala

Az MNT mai ülésének napirendjén szerepelt még a Pannóniához közeli Szurkos település nevének megváltoztatása és az általános iskolai hálózatok véleményezése is.
Ennek értelmében átalakítják a zentai általános iskolai hálózatot. Az eddigi, 1456 diákot 103 tagozatban tömörítő Stevan Sremac Általános Iskolát 4 új törzsiskolára és 3 kihelyezett tagozatra bontják. Ezenkívül önállósul a Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola is. Az új szervezeti felépítéssel lehetőség nyílik pályázatokon való részvételre, új munkahelyek létesülnek és az oktatás minőségére is jó hatással lehet ez az illetékesek szerint.


Kérvénnyel fordultak a Pannónia melletti Szurkos falu lakói a Magyar Nemzeti Tanácshoz. A mintegy 100 tagú közösség 60 tagja írta alá azt a dokumentumot, amiben azt kérik, hogy az egykori telepes falucska magyar nevét változtassák meg, mivel az bántó és rossz emlékű a helyieknek. A települést csaknem teljes mértékben szerbek lakják. Az MNT támogatásáról biztosította a kérvényezőket. Szurkos falu magyar neve ezentúl Középszállás lesz a helyiek kérésének megfelelően.


Az ülésén a zentai Stevan Sremac Általános Iskola kisebb egységekre bontása is napirendre került. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke (Magyar Összefogás) elmondta:

„Egy történelmi pillanathoz érkeztünk el, hiszen a most meglévő egy óriási intézményt, ami 7 épületben 103 tagozaton 1456 foglal magába szétbontaná az önkormányzat. A munkacsoport ilyen irányvonalon dolgozott. Az lenne a javaslat, hogy Zenta területén az oktatás és nevelés négy törzsiskolában és három kihelyezett tagozaton folyna, valamint egy törzsiskola lenne előrelátva a zenei oktatásra.”


Ezzel a javaslattal az ellenzéki képviselők nem értettek egyet. Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője szerint az egyes iskolák jövője is megkérdőjeleződhet. Aláhúzta:

„Ez egy megkésett dolog. 20 évvel ezelőtt ezt meg lehetett volna csinálni. Egy gyors diáklétszám csökkenés esetében ez egy nagyon veszélyes játék. Veszélyes, mert beindul az iskolák közötti verseny, ez valóban így van, de amikor már szó szerint küzdeni fognak a diákokért, az adott esetben valamelyik iskola esetében végzetes lehet.


A javaslatot támogató képviselők felszólalásaikban elmondták, a különvált intézmények egyenként is pályázhatnak, új munkahelyek nyílhatnak a szakszolgálatok betöltésére, egy modern iskolai hálózat jöhet létre. Hajnal Jenő, az MNT elnöke (Magyar Összefogás) azt mondta, az ellenzék csak politikai okokat tud felhozni a javaslat elvetésére. Leszögezte:

„Az egész Délvidéken mindenhol sikerült elérnünk, hogy megmaradjon a meglévő hálózat. Ők már az asszimilációt előre vetítve megcsinálták azt a modellt, azt a mintát, ami alapján majd minden község Zentára mutatva mondja majd, hogy így tudjátok felszámolni az iskolahálózatot, hogy így tudjátok a kis falusi iskolákat felszámolni. Nem igaz, hogy ezt önök nem látják, nem igaz.”

A javaslatot szavazattöbbséggel fogadták el az MNT tagjai. A tanács többek között számos könyvtár, színház és egyéb kulturális intézmény 2018-as évi pénzügyi- és munkatervét véleményezte. Napirenden szerepelt még a Forum Könyvkiadó Intézet és a Magyar Szó Lapkiadó Kft. éves jelentése is, amelyet rövid vitát követően fogadott el az MNT.

Forrás: Pannon RTV