Ajándék a leendő kisiskolásoknak | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Ajándék a leendő kisiskolásoknak

Az MNT és a Rákóczi Szövetség egy mesekönyvvel és egy interaktív zenés-mesés gyermekműsorral ajándékozza meg azt az 1400 vajdasági magyar gyereket, akik jövőre indulnak iskolába.

Szerdán a topolyai és szabadkai végzős óvodásokat vehették át az ajándékaikat.

A Majsai Úti Általános Iskolában az óvodás korú gyerekek egy interaktív zenés-mesés előadáson vehettek részt, amely végén egy kisebb csomaggal lettek gazdagabbak.

Kovács Lilien: „Kaptam egy szép mesekönyvet meg egy tábla csokit. Nagyon örülök neki.”

Az adventi időszakban, karácsony közeledtével mintegy 1400 kisgyerek kapja meg a csomagot. A Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség ezzel is szeretné támogatni azokat a családokat, akik magyar nyelvű intézménybe íratják a gyerekeiket.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Itt a Majsai Úti Általános Iskolában a mai estén mintegy 150 gyermek fogja ezt az ajándékot átvenni. Azok a gyermekek, akik Szabadka város területén járnak óvodába, tehát nagycsoportosok, illetve iskola előkészítősök. Míg a Csantavéren és a Bajmokon járó gyermekek a holnapi és a holnaputáni napon fogják átvenni ezeket az ajándékokat.”

A Rákóczi Szövetség 2004 óta támogatja a határon túli magyar óvodásokat és az iskolásokat is egyaránt.

Csáky Csongor, elnök, Rákóczi Szövetség: „Az a mesekönyv, amit mi elhoztunk a gyermekeknek, az igazából arra szeretné felhívni a szülők figyelmét, hogy az a döntés, amit ők tavasszal meg kell, hogy hozzanak, vagyis, hogy államnyelvű vagy éppen magyar nyelvű iskolába vezetik be a gyermeküket, az hosszútávon meg fogja határozni azt, hogy a gyermeküknek mi lesz a sorsa. Gyakorlatilag egy életre szóló döntés.”

Csáky Csongor hozzátette, azok a gyermekek, akik magyar nyelven tanulnak, 50-60 év múlva is ápolni tudják hagyományainkat, éltetni tudják a magyar kultúrát, és ez a legfontosabb.

Ajándékokkal érkeztek Topolyára a Rákóczi Szövetség képviselői. A Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve a Művelődési Ház mozitermében 74 végzős óvodásnak osztottak mesekönyvet és egy tábla csokoládét a közelgő ünnepek alkalmából. Mindezért cserébe a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai alkalmi műsorral és saját készítésű ajándékokkal fogadták a képviselőket. A csomagot Topolya község területén összesen 148 gyermek kapja meg ezekben a napokban.

Forrás: Pannon RTV